2016

Riesling

Riesling to doskonałe białe wytrawne wino o słomkowej barwie z wyraźnym aromatem słodyczy i owoców egzotycznych. Produkowane jest z uprawianego na południu Mołdawii szczepu Riesling.

29.00  /750ml

Rodzaj

Wino białe wytrawne

Wiek

2016

Region

południe Mołdawii

Alkohol

12%

Temp. podania

od 10°C do 12°C

Przechowywanie

od od 5°C do 20°C

Riesling

Barwa i walory

Riesling wytrawny ma jasną, blado-słomkową barwię z błyszczącymi złotymi refleksami. Ponadto cechuje się doskonałym aromatem miodu, przywołując skojarzenia pasieki pszczelej znajdującej się gdzieś pod lasem.  W smaku lekko wyczuwalny aromat jabłkowy z nutami owoców egzotycznych, brzoskwiń i moreli. Dodatkowo wyraźnie wyczuwalna jest mineralność. Wino jest niezwykle orzeźwiające, delikatne i lekkie.

Riesling Vinaria din Vale wino z Mołdawii
Riesling Vinaria din Vale

Riesling

Pasuje do

Wino ze względu na wysoką kwasowość  rewelacyjnie podkreśla smak wielu potraw. Doskonale współgra z cielęciną, wieprzowiną, kaczką oraz kurczakiem w kremowym sosie. Wyśmienicie pasuje także do niebieskich serów pleśniowych oraz szparagów. Szczególnie dobrze komponuje się z ostrygami oraz rybami wędzonymi, takimi jak węgorz, tuńczyk czy łosoś. Tutaj zachęcamy do wykonania małego eksperymentu. Przygotujmy dwa kawałki wędzonego łososia. Jeden z nich posólmy szczyptą soli, a drugi dodatkowo skropmy jeszcze cytryną. Wypijmy łyk wina przed posiłkiem – wyostrzy zmysły – następnie skosztujmy kawałek posolonego łososia i popijmy winem, po czym zjedzmy ostatni kawałek i również popijmy. Riesling za każdym razem wyda nam się mniej kwaśny, łagodniejszy. Jednocześnie nie straci swej sprężystości.

Riesling

Szczep winorośli

Riseling to jedna najważniejszych białych odmian winorośli. Jest naturalną krzyżówką szczepu Gouais Blanc z potomkiem Traminera. Pierwsze wzmianki na jego temat pochodzą z XV wieku, jednak szczyt popularności zdobył w XIX wieku. Dziś wraca do łask konsumentów. Riesling może mieć różne zapachy, ale w każdym przypadku zachowuje swój wyjątkowy charakter. Cechuje się wysoką kwasowością i skłonnością do aromatów cytrusowych. Niemniej wyczuwalne są także inne owoce – jabłka, śliwki czy brzoskwinie. Standardowo produkowane z niego wina mają niską zawartość alkoholu, choć zdarzają się i takie, które przekraczają nawet 14%. Szczep ten nie jest trudny w uprawie. Wystarczy mu nasłonecznione południowe zbocze. Późno dojrzewa i jest podatny na pleśń, która często dodaje jeszcze lepszych aromatów. Nasze wino produkowane jest z wyselekcjonowanych winogron szczepu Riesling, uprawianych w południowym rejonie Mołdawii, który słynie z doskonałych warunków do uprawy wina jakościowego.