2016

Muscat

Muscat to wspaniałe białe półsłodkie wino, które dzięki wysokiej zawartości alkoholi z grupy terpenów charakteryzuje się bogatym bukietem kwiatowych, owocowych i słodkich aromatów. Dlatego właśnie nazywany jest królem słodkich win.

29.00  /750ml

Rodzaj

Wino białe półsłodkie

Wiek

2016

Region

południe Mołdawii

Alkohol

12%

Temp. podania

od 6°C do 8°C

Przechowywanie

od 5°C do 14°C

Muscat

Barwa i walory

Muscat zachwyca piękną, świetlistą, żółtą barwą oraz wyraźnymi aromatami róży, kwiatów lipy i pomarańczy, jaśminu, kolendry, geranium i wosku pszczelego oraz cytrusowymi nutami. Dzięki cudownemu zapachowi kwiatów kojarzy się z sielskim spędzaniem czasu na łące za miastem. Natomiast w smaku jest bardzo bogaty, owocowy. W ustach pełny i dobrze zrównoważony oraz intensywny i trwały w końcówce. Wyczuwalna jest także rewelacyjna lekka słodycz, dzięki czemu Muscat nazywany jest często królem słodkich win.

wino białe Muscat Vinaria din Vale
tiramisu

Muscat

Pasuje do

Wino, ze względu na słodki smak i bogaty bukiet owocowych aromatów, najlepiej łączyć ze słodkimi daniami. Doskonale podkreśla smak czekolady, tortów, kawowych deserów i ciast takich jak Tiramisu oraz innych słodkich wypieków. Co więcej, rewelacyjnie sprawdza się również w przypadku lodów. Zachęcamy też do skosztowania go razem z deserami lub sałatkami owocowymi czy też ze świeżymi owocami. To jednak nie wszystko. Muscaty rewelacyjnie łączą się ze szparagami oraz szynką parmeńską z melonem czy też po prostu z kawą.

Muscat

Szczep winorośli

Muscat jest jednym z najstarszych szczepów winnych uprawianych przez człowieka – zajmowano się nim bowiem już w starożytności. Początkowo plantowano go jako winogrona deserowe. Później doceniono jednak jego intrygujące aromaty oraz sporą zawartość cukru. W rezultacie zaczęto go wykorzystywać do produkcji win słodkich, głównie na terenach krajów śródziemnomorskich. Charakteryzuje się zupełnie innym zapachem niż pozostałe odmiany. Wyczuwalna jest róża, geranium, kwiat pomarańczy, kolendra, jaśmin, kwiat lipy i wosk pszczeli. Niezwykłe aromaty tej odmiany pochodzą od alkoholi: linalolu, geraniolu i nerolu. Ich zawartość w muskatach jest 30-krotnie wyższa niż w innych winach. Dodatkowo muskaty podatne są na szlachetną pleśń, co zaobserwować można w trunkach pochodzących z Alzacji i Tokaju. Nasze wino tworzone jest ze specjalnie wyselekcjonowanych winogron pochodzących z plantacji znajdującej się w południowej Mołdawii na terenie słynącym z doskonałych warunków do produkcji jakościowego wina.

szczep winorośli Muscat