2016

Merlot

Merlot to uwodzicielskie czerwone półwytrawne wino produkowane ze specjalnie dobranych winogron, wymagający szczególnej selekcji. Dojrzewa w beczkach dębu francuskiego przez okres 6 miesięcy. Wyróżnia się czerwono – fioletową barwą oraz bogatym bukietem świeżych owoców.

29.00  /750ml

Rodzaj

Wino czerwone półwytrawne

Wiek

2016

Region

południe Mołdawii

Alkohol

13%

Temp. podania

18°C

Przechowywanie

od 5°C do 18°C

Merlot

Barwa i walory

Merlot to wino o intensywnym czerwonawym kolorze z fioletowymi refleksami. Charakteryzuje się świeżym, bogatym bukietem gorzkich czereśni, truskawek i suchych śliwek. Wyraźnie wyczuwalne są także maliny i czereśnie oraz odrobina kakao, które przypominają beztroskie wakacje na wsi. Natomiast w smaku lekko wytrawne z fantastycznym zaznaczeniem delikatnych tanin. Jest lekko pikantne, co nadaje mu harmonijny i delikatny smak, który zmienia się w długi posmak, pełen czerwonych owoców i tytoniu. Bardzo przyjemna końcówka.

Merlot Vinaria din Vale
wino czerwone Merlot

Merlot

Pasuje do

Wino to nadaje się do bardzo wielu dań. Dzięki delikatnej strukturze i kwasowości często podaje się je do pieczonych i duszonych potraw. Znakomicie podkreśla smak kaczki oraz wątróbki. Doskonale sprawdza się także w połączeniu z wołowiną z rusztu i z tuńczykiem. Ogromną przyjemność sprawia również zagryzanie go serami typu gouda, edam oraz pleśniowymi brie czy camembert. Polecamy Państwu sprawdzić odczucia przy łączeniu go z grillowanymi warzywami z makaronem. Aby poczuć wyjątkowość Merlota, przed degustacją polecamy zjeść kostkę czekolady gorzkiej, po czym upić łyk wina. Doznania będą nie do opisania. Czekolada wzbogaci odczucia podczas degustacji Merlota beczkowanego.

Merlot

Szczep winorośli

Nazwa Merlot pochodzi od starofrancuskiego zdrobnienia słowa „merle”, czyli „kos zwyczajny” – prawdopodobnie z powodu czarnoniebieskiego odcienia. W Bordeaux – największym zwartym obszarze produkcji wina jakościowego na świecie –  Merlot jest najczęściej uprawianą odmianą winorośli. Ponadto spotyka się go w niemal wszystkich krajach winiarskich. Powstał wskutek skrzyżowania się odmian Magdeleine Noire Des Charentes i Cabernet Franc. Można produkować z niego wina jednoszczepowe, ale nierzadko występuje także jako składnik win kupażowanych. Wówczas najczęściej towarzyszy, również uprawianej przez nas, odmianie Cabernet Sauvignon i wnosi do wina elegancki kolor, miękkość i owocowość. Duże owoce i cienka skórka dają obfite wina zawierające mniejszą ilość tanin. Nasze wino produkowane jest ze specjalnie wyselekcjonowanych winogron z tej odmiany. Plantacja znajduje się na południu Mołdawii w rejonie idealnym do produkcji jakościowych win ze względu na sprzyjające warunki klimatyczne.

Merlot szczep winorośli