2016

Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon to znakomite czerwone półwytrawne wino produkowane z uznanego szczepu winorośli właściwej – Cabernet Sauvignon – uprawianej na południu Mołdawii. Charakteryzuje się silną wonią porzeczek i doskonałym smakiem dojrzałych owoców.

29.00  /750ml

Rodzaj

Wino czerwone półwytrawne

Wiek

2016

Region

południe Mołdawii

Alkohol

13%

Temp. podania

17°C

Przechowywanie

od 5°C do 18°C

Cabernet Sauvignon

Barwa i walory

Wino ma piękny czerwony kolor z purpurowymi akcentami. Charakteryzuje się wyraźną wonią bukietu czarnych i czerwonych porzeczek, dzięki czemu przywołuje wiosenne wspomnienia. Wyraźnie wyczuwalne są także delikatne, pikantne nuty oraz odrobina beczki, co nadaje mu charakteru. Natomiast w smaku dominują dojrzałe owoce oraz kandyzowane wiśnie i śliwki, a końcówka jest bardzo przyjemna. Zachęcamy także do odszukania niezwykłego żywicznego posmaku.

wino czerwone
czerwone wino z Mołdawii

Cabernet Sauvignon

Pasuje do

Cabernet Sauvignon jest winem szczególnie przyjaznym jedzeniu. Ze względu na mocne garbniki najlepiej łączyć je z konkretnymi daniami typu grillowana, pieczona lub smażona wołowina czy jagnięcina. Idealnie nadaje się do żeberek oraz ciemnych sosów z pieprzem i papryką. Doskonale podkreśla również smak kaczej piersi, hamburgerów, a także twardych serów. W Bordeaux, największym zwartym obszarze winiarskim, klasycznym daniem, do którego podaje się to wino, jest wołowy antrykot – posolony i zakwaszony cytryną. W tym wypadku mięso wyraźnie redukuje wysoką kwasowość Cabernet Sauvignon oraz osłabia odczucie wysuszania w ustach. Mimo iż wino staje się łagodniejsze, to zachowuje swój charakter.

Cabernet Sauvignon

Szczep winorośli

Cabernet Sauvignon jest jednym z najbardziej uznanych szczepów winorośli właściwej. Powstał w wyniku naturalnego skrzyżowania się odmian Cabernet Franc i Sauvignon Blanc. Szczep ten jest gatunkiem stosunkowo młodym i łatwym w uprawie. Ponieważ późno pączkuje i dojrzewa, często w produkowanych z niego winach można wyczuć aromaty zielone, łodygowe. Uprawia się go we wszystkich winiarskich krajach. Ponadto, w ostatnim czasie Cabernet zastąpił w wielu miejscach szczepy lokalne. Co więcej, w Toskanii wykorzystywany jest do produkcji poważnych, autorskich win do długiego leżakowania. Nasze wino powstaje z winorośli uprawianych na plantacji mieszczącej się na południu Mołdawii, w rejonie słynącym z idealnych warunków klimatycznych do produkcji jakościowych win. Dlatego jego smak jest niepowtarzalny.

cabernet winogrona